Hvordan informere barnet?

Hvordan informere barnet?

Hvis mulig bør begge foreldrene være tilstede når barna skal informeres. Da oppnår man at begge foreldre vet nøyaktig hva som er sagt til barna og risikoen for gjensidig mistenksomhet om hva den andre har sagt blir mindre.

Legg en plan

Forbered dere sammen på barnas mulige spørsmål, og prøv så langt dere kan å bli enige om hva slags historie som skal fortelles om fortid, nåtid og fremtid.

Vær konkret: Gi barna tydelig beskjed om hva som skal skje. Forklar også om årsaken til bruddet: "Mamma og Pappa er ikke kjærester lenger, og da er det vanskelig for oss å bo sammen". Unngå å si at vi ikke er glade i hverandre etc. fordi barn kan begynne å lure på om man kan slutte å være glad i dem også.

Vær ærlig

Alt dere sier må være sant, men dere trenger ikke fortelle alt som er sant. Unngå detaljer som ikke angår barnet, detaljer som er konfliktstoff mellom dere voksne etc.

Fortell enkelt

Forklaringene må være enkle og tilpasset barnas alder. Ikke overveld barna med for mye informasjon. Antakeligvis er det eneste de sitter igjen med likevel at "Mamma og Pappa skal skilles". Resten av det som blir sagt kommer lett til å drukne i denne følelsen.

Frita for skyld

Vær tydelig på at dette er noe som er mellom voksne og at barn ikke har skyld i foreldrenes samlivsbrudd. Barn kan heller ikke gjøre noe for å hindre at de skal skje eller gjøre ting godt igjen.

Gjenta

Barn har behov for gjentagelser. Informasjon og konsekvenser siver inn litt etter litt og det å holde "temaet varmt" åpner også for at barna kan komme med sine spørsmål etter hvert. La dem komme med spørsmål og gi svar, men ikke start noe forhør av barnet med hva de lurer på, tenker og føler til enhver tid.

Vis følelser

Det er ikke farlig å vise barn at man har følelser (sint,lei seg). Men benevn følelsen og at den går over: "Nå er jeg lei meg, men det går greit om en liten stund".

Respekter freden

Barn kan gå fort lei av å snakke, kan ha behov for å være alene å tenke eller gjøre helt andre ting. Dette er barns måte å håndtere ting på og har krav på respekt. Så ligg unna når de signaliserer at de vil være i fred.

 

 

Skilsmisse.net - alt om separasjon, samlivsbrudd og skilsmisse
Informasjonsportal som gir dekning av alle aspekter rundt temaene samlivsbrudd, separasjon og skilsmisse.

Følg oss

FRI RETTSHJELP

NYTTIGE LENKER

AKTUELLE LOVER

OFFENTLIGE INSTANSER