×

BRUK AV FORUM! (27 sep 2022)

For å kunne skrive innlegg eller svare i Forum så må du ha en bruker. Opprett en bruker ved å velge "Registrer konto" ovenfor.

Vi søker fagpersoner til å besvare spørsmål i vårt fagforum "Spør rådgiveren".

× Her få du svar fra Advokat Mathias Røed som er spesialisert i barne- og familiesaker. Mathias har langvarig og variert erfaring innenfor barne- og familieretten, og har regelmessig oppdrag for domstolene. Han har også ledet en kontrollkommisjon for tvungent psykisk helsevern, undervist og skrevet en rekke artikler innenfor barne- og familieretten.

Fordeling av utgifter.

  • Innlegg: 1
  • Mottatte takk 0

Fordeling av utgifter. opprettet av jannewi

Hei! 
jeg og min eksmann har en sønn på 6 år, med delt felles bosted. 
Sønnen vår har vi registrert på fulltid SFO, og vi har delt utgiften 50/50 siden oppstart. 
Nå mener min eksmann at han ikke vil betale for SFO, da han har en fleksibel arbeidsdag hvilket gjør at han ikke behøver å bruke mer enn 12 timer per uke i SFO. Alle i 1 klasse har i dag gratis kjernetid på 12 timer per uke. 
Han mener at det ikke er hans problem at jeg ikke har en fleksibel arbeidsplass. 
Kan han nekte å betale for SFO når vi har delt foreldreansvar og har han 50/50?
10/10/2022 16:11 #1

Vennligst Logg inn eller Registrer konto for å bli med i samtalen.

  • Innlegg: 4
  • Mottatte takk 0

Besvart av advokatRoed i emne Fordeling av utgifter.

Hei,

Ut i fra spørsmålet ditt legger jeg til grunn at dere har avtalt det som heter delt fast bosted. Jeg legger også til grunn at sønnen din bor hos deg en uke og hos faren den andre uken, eller tilsvarende, slik at sønnen deres tilbringer like mye tid hos hver av dere. 

Spørsmålet ditt knytter seg mot kostnader for SFO. Kostnader til SFO går inn under spørsmål om barnebidrag. 

Etter barneloven plikter begge foreldrene å bære utgifter til barneforsørgelsen og utdanning, etter sine økonomiske evner. I tilfeller hvor barnet har delt fast bosted, som hos dere, vil den med høyest inntekt kunne være bidragspliktig til den andre forelderen. Foreldrene står som hovedregel fritt til å selv inngå avtale om barnebidrag og dets størrelse. Dersom dere ikke blir enige om bidraget kan hver av foreldrene be NAV om å fastsette bidragets størrelse. 

Gjennom barnebidraget har den bidragspliktige i utgangspunktet betalt det hen er pliktig til å bidra med. Det forutsettes derimot at den av forelderen som til en hver tid har barnet hos seg, ivaretar barnets grunnleggende behov som nødvendige hverdagslige utgifter, , aktivitet under samvær med barnet mv.  Utgifter til SFO er det i utgangspunktet den forelderen som mottar barnebidraget og barnetrygden som er ansvarlig for å betale. 

Vennlig Hilsen

Mathias Røed
Advokat
Last edit: 11/10/2022 12:09 by advokatRoed.
11/10/2022 12:07 #2

Vennligst Logg inn eller Registrer konto for å bli med i samtalen.

Moderator: advokatRoed
Gå til toppen