Hva gjør jeg økonomisk etter separasjon?

Hva gjør jeg økonomisk etter separasjon?

Et av mange spørsmål som dukker opp etter å ha tatt ut separasjon er «Hva gjør jeg nå med økonomien?»

Etter år med felles økonomi blir nå plutselig økonomien delt. Regningen vil allikevel fortsette å komme, så det er greit å være litt forberedt på at det også blir en endring av den økonomiske situasjonen.   

Det kan til og med tenkes at dere har flyttet fra hverandre, men uansett hvem som bor i huset, bruker bilen, eller tar hånd om ungene så vil utgiftene på papiret være et felles ansvar som ikke forsvinner før skifteoppgjøret er ferdigstilt.

Må vi kutte felles økonomi umiddelbart etter separasjon?

Nei det er ikke nødvendig, og det skyldes at skillet mellom felles økonomi og privat økonomi uansett blir satt den dato dere har tatt ut separasjon. Det betyr f.eks. at den av dere som betaler hele eller deler av et lån, senere kan kreve tilbakebetaling for alt han/hun har betalt for den andre. 

Dersom dere har vært vant med å betale ulikt, kan det være lurt å lage en avtale på dette, og fortsette med dette en periode fremover. Dette kan være en måte å gjøre det på slik at ingen får en umiddelbar vanskelig økonomisk situasjon, og det kan også spare dere for problemer med evt. kreditorer og bank på vei mot skifteoppgjøret. 

Bare husk å ta vare på alle kvitteringer og dokumentasjon, så kan dere regne opp begge sine utgifter i skifteoppgjøret slik at alt blir riktig.

Hva hvis vi er "uvenner" og økonomien blir brukt som middel til å gjøre livet mitt vanskelig?

Hvis dere skilles som uvenner, så kan en prosess som nevnt ovenfor fort bli vanskelig. Kanskje nekter han/hun som har betalt mye av regningene tidligere å gå med på en slik avtale, og da står du plutselig på egne ben uten økonomi til å dekke alle regninger og økonomiske forpliktelser som allikevel kommer. 

I en slik situasjon kan du bruke det du har av verdier i skifteoppgjøret som bevis på fremtidlig inntekt. Dokumenter hvilke verdier du vil få tilgjengelig når skifteoppgjøret kommer, og snakk med bank og kreditorer og få til avtaler som kanskje kan utsette dine betalingsforplitelser en periode, evt. hør om de kan gi deg et midlertidig lån.

Dette vil gi et pusterom og sørge for at du ikke får langvarige økonomiske problemer etter skilsmissen i form av gebyrer og inkasso.

 

 

Gå til toppen