Har covid19 gjort parforholdet en tjeneste, ved å gi dem mer tid og ro i hjemmet?

Kan Covid-19 ha reddet flere forhold enn det drepte?
Tross spekulasjoner om at pandemien vil føre til flere separasjoner og skilsmisser, viser tallene så langt det motsatte. Antall vigsler har derimot gått ned med 22 prosent i perioden mars-oktober sammenlignet med 2019.
Ferie er god business for samlivsterapeuter, og i mange år har de rapportert om økt pågang etter jul og sommerferie.
Besøkstallene her på skilsmisse.net samt en sjekk på Google-statistikken etter ordet «samlivsbrudd» viser oss klart når befolkningen søker etter informasjon rundt dette temaet. Pilen peker tydelig oppover i månedene januar og august, dvs rett etter juleferie og sommerferie, og det er en trend som viser seg hvert eneste år.
- Paret har kanskje hatt problemer i lang tid, men har utsatt ting til ferien. Planen var da å bruke tid sammen på å løse problemene, men så greier de ikke det og opplever at alt det vonde bare blir forsterket, sier Thomas Winther, som er sexolog og familieterapeut ved Curasenteret.
Fordi man «tvinges» til å tilbringe mye tid sammen, uten naturlige avbrekk på jobb, skole eller andre hverdagslige plikter, opplever mange at situasjonen forverrer seg. I tillegg har mange latt ting skurre for lenge, slik at det blir vanskeligere enn først antatt å skulle løse opp i problemene.
Men i år har sommerferien vært litt annerledes. Takket være koronatiltakene, har mange par allerede tilbragt veldig mye tid sammen - uten noen form for avbrekk annet enn små turer med én meters avstand. Tre uker ferie blir barnemat i forhold til måneder under samme tak - med hjemmeskole, hjemmebarnehage og hjemmekontor. I tillegg vet vi ikke hvor lenge Covid-19 tenker å være sammen med oss, så lyset i tunnelen kan oppleves langt unna.
Vi snakker om at koronatiltakene har tatt kvelertak på norsk økonomi, men har de også knust parforhold som ikke nødvendigvis hadde gått under hvis livet var normalt? Eller har covid-19 gjort norske par en tjeneste, ved å gi dem mer tid og ro i hjemmet?
Jevn strøm
Familieterapeut Winther sier han opplever at par søker hjelp etter ferien i år også, men at det er en litt annen tid. Folk har gått oppå hverandre lenge, så denne «krisen» noen opplever etter ferien, har mange allerede stått i en stund, sier Winther. Han opplever han at pågangen har vært jevnere i år, og antar det henger sammen med koronakrisen.
Positivt for mange
Det vil ta tid før vi ser resultatet av koronakrisen påvirkning på nordmenns kjærlighet- og familieliv.
Men så langt, har parterapeutene inntrykk av at koronakrisen kan ha reddet minst like mange par som den har knust. Med hjemmekontor og fravær av fritidsaktiviteter, har mange familier frigjort tid. De opplever at de har mer tid og ro i hjemmet, nå som de i stor grad slipper hverdagsstresset.
- De har bedre tid til å gjøre ting sammen og snakke om ting som tidligere har vært et problem, sier Winther, og fortsetter: - I tillegg rapporterer jo Kondomeriet om en salgsøkning på 70 prosent, så det er tydelig at folk har hatt tid til hverandre.
Hvor går grensen?
Når det er sagt, mener ekspertene at koronakrisen etter all sannsynlighet også har tatt livet av noen skjøre parforhold. Forr noen ble belastningen med hjemmekontor, permitteringer og barn hjemme for stor. Det krever et godt samspill og en romslighet som er vanskelig
Kilder og lenker
Nettavisen - Samlivsterapeutene spådde skilsmisseboom etter korona. Kanskje tok de helt feil?
Nettavisen.no - Koronakrisen avslører skjøre parforhold. Er det håp eller bør dere gjøre det slutt?