Spår skilsmisseboom på grunn av koronaviruset

Spår skilsmisseboom på grunn av koronaviruset

Koronaviruset vil true både parforhold og husfreden mener samlivseksperter. 

De mener noen enkle grep kan bedre brakkesyken. Koronaviruset rammer alle samfunnsnivåer, også parforholdet.

Artikkelen nedenfor er skrevet av samlivsekspert Frode Thuen, og samlivsekspert  og psykolog Biancha Schmidt og publisert på nrk.no

– Jeg tror vi kan få en skilsmisse-boom hvis dette varer særlig mye lengre, sier psykolog og samlivsekspert Frode Thuen. 

Thuen, som skriver egen samlivsspalte i Aftenposten, sier at skilsmisseraten har en tendens til å øke når par må tilbringe mye tid med hverandre. Men koronaviruset gjør ting enda verre.

Thuen får støtte av en annen samlivsekspert og psykolog, Biancha Schmidt.

– Det kan bli et skred av skilsmisser etter denne perioden. Det kan være vanskelig å redde et allerede tynnslitt parforhold i denne krisen, sier Schmidt.

Råd fra ekspertene: vis hensyn

Så hva kan man gjøre for å bevare forholdet gjennom koronakrisen? Samlivsekspert Frode Thuen tror mye handler om solidaritet.

– Vær oppmerksom på at dette krever mer av deg enn vanlig. Samtidig må du tenke mer på «vi», og mindre på «jeg».

Psykologen sammenligner karantenetiden mange opplever nå, med å få barn. Vi vet jo at livsendringer øker risikoen for at man kommer inn i et dårlig spor. Folk som får barn får gjerne 15–20 prosent redusert partilfredshet. Jeg forventer det samme av koronatiden.

Samlivsekspert Schmidt tror det kan være lurt å snakke med hverandre om hvilke følelser man har knyttet til koronautbruddet, fordi reaksjonsmønstrene i en krise kan være veldig forskjellige.

– Når vi er stressa og utsettes for press, noe annerledes enn vanlig, brudd i rutiner, så reagerer man ofte ulikt. Hvis det blir en polarisering av reaksjonsmønstrene våre, da kan det bli problemer. En blir veldig redd, mens den andre vil snakke om det nære og oss, da blir det en konflikt. Behovene blir ulike. Konflikt er jo når vi er ulike, sier Schmidt.

 

Gå til toppen