Hvordan takle en skilsmisse?

Hvordan takle en skilsmisse?

Hvordan takle en skilsmisse og hvordan kommer man videre?

Det vil alltid være mange forskjellige måter å takle en skilsmisse på. Skilsmisseguruen Katherine Woodward Thomas deler her sin metode for en voksen, bevisst og hensynsfull separasjon uten bitterhet. Rett og slett et samlivsbrudd for det modne mennesket. 

Det betyr ikke at du slipper unna smerten. Det betyr heller ikke at du og exen vil være bestevenner. Men det betyr at du kan komme deg gjennom ditt livs kanskje tøffeste periode med styrke og voksen verdighet, og klare å komme deg ut på den andre siden for å starte et nytt og ikke minst godt liv.

Katherine Woodward er familieterapeut og har skrevet bestselgeren Conscious Uncoupling: 5 Steps to Living Happily Even After,

Skilsmisse og sorg

Steg1: Lær deg å forstå og håndtere følelsene

I en separasjonssituasjon, og da spesielt om du er den som ufrivillig er blitt forlatt, blir det ofte sterke følelser. Du er kanskje av den rolige og fornuftige typen, men nå vil du kanskje plutselig skrape opp lakken på hans nye bil, punktere dekkene, knuse vinduer, og fortelle barna hvilken udugelige mann/kvinne moren eller faren deres er. Men det skal du selvsagt ikke gjøre.

Du skal istedet lære deg å utnytte energien i disse ville og flyvende følelsene, og forandre dem til konstruktive drivkrefter som istedet leder til positive forandringer for deg og evt. barna. 

Hjernen og traume

Du trenger å forstå hvordan hjernen din fungerer når et dypt og viktig forhold avsluttes. Hjernen skiller ikke mellom fysisk og psykisk død, så gi deg selv nok tid og rom til å sørge. Den ytre skilsmissen kan foregå raskt, men den indre prosessen gjør ikke det. Ikke ta snarveier og undertrykk og gjem bort følelsene dine, da de kommer bare til å fortsette å banke på. 

Ved en separasjon slår hjernen på alle alarmsignaler, og du kan føle deg som en dyreunge som er blitt forlatt av moren sin. Hjernen vår er programmert til å øke lengselen og begjæret etter den som vi har mistet, istedet for å være fornuftig og starte på et nytt vil. Så det er ikke uvanlig at du reagerer panisk og fortvilet og kan drives til det ekstreme for å ville ha tilbake kjærligheten som du har mistet.

Lær deg å håndtere følelsene dine

For hjernen er det bedre å ha en negativ forbindelse til en person som er viktig i livet ditt enn ingen forbindelse i det hele tatt. Kan ikke hjernen få kjærlighet, så nøyer den seg med hat.

Det er derfor noen par fortsatt blir uvenner hver gang de ses, selv femten år etter skilsmissen. De har aldri avsluttet sitt forhold, bare forandret det til et sterkt bindende hat. Og det som er ganske latterlig og sørgelig er at når hjernen blir redd, så vil den ha trøst. Og hvem kan trøste deg aller best? Jo, eksen din. Skap en indre distanse til hva du føler. Sett deg ned i ro og fred og pust rolig. Forestill deg at du kan ta et skritt tilbake fra følelsene dine og se dem litt på avstand.

Livet etter skilsmisse

Steg2: Slipp tak i offerrollen og ta ansvar for ditt liv

Dette er et vanskelig skritt. Du bør bevisst slutte å fokusere på hva han eller hun har gjort feil, og betrakte din egen rolle i situasjonen.

Husk at det er kun din egen oppførsel du har mulighet til å påvirke. Det er her bevisstgjørelsen kommer inn, og du må gå inn å granske din egen medvirkning i situasjonen. Du må prøve å legge fra deg dette bruddet uten bitterhet, og heller prøve å lære og forstå hva du evt skal gjøre annerledes neste gang. 

Dette får deg til å vokse igjen

Din oppgave er å ta tilbake makten over ditt eget liv. Da må du stille deg selv de riktige spørsmålene. Ikke bare fokusere på hva den andre parten har gjort. Når du orker å innse og forbedre dine egne feil, først da kan du begynne å heles/forandres.

Slipp taket i offerrollen! At du føler det sånn akkurat nå, betyr IKKE at det er sant. Når du er fullt oppmerksom på dine egne tanker, kan du også utfordre dem.

Mental trening kan hjelpe

Steg3: Begynn å forandre dine egne mønstre

Ditt forhold til andre kan aldri bli bedre enn ditt forhold til deg selv. Tenk og gruble litt over dette. Jobbe med det. En separasjon aktualiserer ofte våre livsmønstre – og gir oss også sjansen til å forandre på dem.

Reflekter over hvilke gamle mønstre som preget ditt siste forhold:

Har eksen min skuffet meg på en måte som minner meg om hvordan jeg ble skuffet da jeg var ung? 

(Som: «Han sviktet vår familie på samme måte som pappa gjorde da jeg var fem år.»)

Hvordan kan jeg ha skuffet eksen min på en måte som minner om hvordan jeg er blitt skuffet tidligere i livet?

Utfordre dine tanker om deg selv.

Lytt til din indre stemme og hør hva du tenker om deg selv. Ofte sliter hodet ditt med gammelt skrot fra fortiden som nå aktiviseres i en separasjon. Hva tenker du om deg selv akkurat nå:

  • Jeg er en taper.
  • Jeg kommer alltid til å være ensom.
  • Jeg er for mye.
  • Jeg er ikke nok.
  • Jeg er ikke ønsket av noen.
  • Jeg er ikke elsket.

Du kan ikke tvinge eksen din til å gjøre som du vil, men du kan sørge for en god avslutning. Erkjenn det gode dere hadde sammen i forholdet deres

Kom deg videre etter samlivsbrudd

Steg4: En god avslutning

Et forhold som ikke avsluttes på en god måte, kommer til å være der som en verkebyll  fremtiden. Å nedvurdere kjærligheten som en gang fantes mellom dere, er som å kjefte på solen fordi den går ned. 

Erkjenn hva som var fint i forholdet og hva du var takknemlig for

Ved sårete følelser, erkjenn at dere har såret hverandre. Det viktigste er ikke hvorfor du gjorde sånn eller sånn, men at du lytter og forstår og faktisk erkjenner at han/hun ble såret 

Behold en voksen rolle. Selv om den andre kjefter og oppfører seg som en femåring, ikke la deg provosere - behold ditt voksne jeg

Nytt forhold etter skilsmisse 

Steg5: Skap en fremtid

Alle forhold består av en type avtale, som «Jeg lover alltid å finnes der for deg». Gi slipp på disse gamle avtalene med eksen og lage nye avtaler for fremtiden.

 

Skilsmisse.net - alt om separasjon, samlivsbrudd og skilsmisse
Informasjonsportal som gir dekning av alle aspekter rundt temaene samlivsbrudd, separasjon og skilsmisse.

Følg oss

FRI RETTSHJELP

NYTTIGE LENKER

AKTUELLE LOVER

OFFENTLIGE INSTANSER